5.9.2008

Braxin käännetty alv ei auta harmaaseen talouteen

Oikeusministeri Tuija Brax esimerkiksi Rakennuslehdessä:

"Ministeri Brax haluaisi kitkeä talousrikoksia rakennusalalla

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) vaatii puuttumista rakennusalan kuittikauppaan. Ministerin mukaan toimiva keino olisi niin sanottu käänteinen arvonlisävero.

Käänteisessä mallissa arvonlisäveron tilittäisi hankkeen pääurakoitsija. Nykyjärjestelmässä arvonlisäveron maksaa urakointiketjun lopussa oleva pikkufirma, mikä on tuonut rakennusalalle laajan veronkierron ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

- Olen vakuuttunut, että rakennusalalla käännetty arvonlisävero on harmaan talouden näkökulmasta hyvin keskeistä, sanoi Brax Helsingissä perjantaina. "

Brax on saanut näkyvää tukea ministeri- ja puoluetoveri Tarja Cronbergilta sekä Erkki Pulliaiselta. Ilmeisesti kukaan edellämainituista ei ole perehtynyt ongelmaan riittävästi, jotta tietäisivät, ettei käännetty alv auta. Mutta tietämättömyys ei tunnetusti estä poliitikkoja sitoutumasta huonoonkaan ideaan.

Onko tässä tapauksessa takertumisen lisäsyynä vielä Braxin ja kumppaneittensa puheenvuoroista kuultava luulo, että rakennusala haluaisi säilyttää porsaanreiän. Niin ei ole: ala ei edustajiensa kertoman mukaan vain halua huonoa järjestelmää korvattavan toisella yhtä huonolla.

Tällä on esitetty hahmottelemani, mielestäni toimiva ja edullinen malli harmaan talouden kitkemiseksi.

Georgian palkkaamat kynäsoturit sodan etulinjassa

MTV3:
"Georgia voitti Venäjän tiedotuksessa

YTT:n tutkija Jorma Mäntylän mukaan Georgian tiedotustoiminta oli hyvin organisoitua ja taitavaa. Georgiassa huomattiin varsin pian, että Georgialla ei ole tarvittavaa tietotaitoa. Siksi Georgian hallitus käyttikin apuna Brysseliläistä tiedotustoimistoa.

-Tiedotustoimisto suunnitteli maan tiedotuksen jo ennen sotaa, sen aikana ja sodan jälkeen.

Venäjän leimaamisessa käytettiin perinteistä viholliskuvan vahvistamista. Kuvalla, tekstillä ja äänellä pyrittiin osoittamaan, että nimenomaan Venäjä oli tässä hyökkäävä osapuoli. Tiedotustoimiston laatimat lehdistötiedotteet menivät hyvin läpi länsimaisessa lehdistössä."
Edelliseen ei tarvinne lisätä mitään.