18.9.2008

Valohoitoa viranomaisverkkoon

Yle ja esimerkiksi Karjalainen edellä mainittua lainaten kertoi keväällä seuraavasta 200 miljoonan euron investointitarpeesta:
"Valtion rahoilla rakennettu viranomaisverkko joudutaan rakentamaan uudestaan, mikä maksaa Ylen mukaan yli 200 miljoonaa euroa. Julkisen vallan käyttämä verkko päätyi TeliaSoneran omistukseen vajaan kymmenen vuoden takaisessa yksityistämishuumassa, kun valtion omistama teleyhtiö vietiin pörssiin."
Nyt on päätetty tehdä tarkalleen samanhintainen verkkoinvestointi laajakaistoihin:

"Valtio ryhtyy rahoittamaan nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista haja-asutusalueille. Ministerit linjasivat eilen keskiviikkona hallituksen iltakoulussa, että sata megabittiä sekunnissa siirtävien valokuituverkkojen pitäisi olla kahden kilometrin päässä kaikista kotitalouksista vuoden 2015 loppuun mennessä.

'Kyseessä on tämän hallituksen merkittävin viestintäpoliittinen ratkaisu'. luonnehtii viestintäministeri Suvi Lindén. Valtion aikoo tukea vain verkkojen rakentamista. Kuluttaja joutuisi edelleenkin hankkimaan ja kustantamaan internet-yhteytensä omin varoin.

Rakennuskustannukset olisivat 200 miljoonaa euroa, josta valtio maksaisi kolmasosan. Viimeisen pätkän rakentamiseen ei valtion rahaa heru."

Olisi mielenkiintoista tietää, onko näillä kahdella hankkeella jotain muutakin yhteistä kuin kokonaishinta. Voisihan halutessaan luulotella, että Soneran myynnin yhteydessä tehty töppäys maksatetaan ainakin osin tämän uuden valokuituverkon varjolla ja 2/3-osaltaan kuluttajilla.

Tuo jopa kahden kilometrin loppupätkä on yksittäisille kuluttajille liian kallis, eli tästä hankkeesta ei ole kenellekään iloa ilman operaattoreita. Operaattorit tietenkin ilahtuvat, kun pääsevät rakentamasta runkoverkkoa mutta voivat viimeisen pätkän haltijoina laskuttaa kuluttajia valokuidun palveluista.

Ei kommentteja: