10.9.2008

Oikeita valintoja keskeneräisessä maailmassa

Vihreän Langan kolumnisti, kirjailija Jaakko Tontti kirjoittaa näin:

"Kun tosiasiat ja ideologia joutuvat vastakkain, sen pahempi tosiasioille.

Suuri osa suomalaisista suosii yhä kotimaista ruokaa ja uskoo, että lähellä tuotettuja elintarvikkeita syömällä he ovat ilmaston asialla. Joku fiksuimmiston senaattorikin levittää yhä lähiruokahöpöä.

Jopa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT myöntää, että: ”Kuljetusten ja pakkausten osuus raaka-aineiden ja valmiiden elintarvikkeiden kokonaisympäristövaikutuksista ei ole kovin suuri.”

Tämän sanoo tutkimuslaitos, joka lähtökohtaisesti puolustaa tukiaisviljelijöiden etuoikeuksia ja jonka tutkimukset ovat usein lähempänä MTK:n tiedotusosaston tilaamaa propagandaa kuin tiedettä.

Elintarvikkeiden elinkaaritutkimukset ovat parasta vastalääkettä ruokanationalismille ja lähiruokapölpötykselle. Ne eivät tue lähiruokaideologiaa."

Tontin kirjoitus on huomionarvoinen siksikin, että se poikkeaa vihreästä valtavirta-ajattelusta, joka idealistisuudessaan saattaa johtaa huonoihin valintoihin. Tontti siis muistuttaa, että osattava valita oikein myös sillä välin, kun maailma on vielä keskeneräinen.

Ei kommentteja: