2.7.2008

Suomesta yritetty dumpata listeria-voita?

Maataloussektori ja paljolti sen omistama elintarviketeollisuus käyttävät suomalaisen ruoan puhtautta argumentteinaan puolustaakseen etujaan. Tullilaboratorion vuosikertomus vuodelta 2006 kertoo nähdäkseni muuta suomalaisesta ruoasta. Kertomuksen sivulla 9 on muutama rivi, jotka kannattaa lukea huolellisesti. Lainaan sivun koko tekstin asiayhteyden hahmottamiseksi:
"Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen 1995 alettiin maataloustuotteiden viejille maksaa vientitukia. Niitä maksetaan EU:n alueella tuotettavista maataloustuotteista ja niitä sisältävistä jalosteista silloin, kun ne viedään EU:n ulkopuolelle.

Maksamiseen liittyy asetuksilla säädeltyjä tarkastusvelvoitteita. Maa- ja metsätalousministeriö ja Valtionvarainministeriö ovat sopineet, että vientitukitavaroiden fyysiset tarkastukset tehdään tullilaitoksessa ja niihin liittyvät laboratoriotutkimukset Tullilaboratoriossa.

Jäsenyyden ajan yli 50 prosenttia vientitukinäytteistä on ollut maitotuotteita ja maitojalosteita. Yleisimmät analyysit ovat siten rasvojen, vesipitoisuuksien ja sokereiden määrityksiä. Maitotuotteiden vientituet ovat muihin maataloustuotteisiin verattuina pysyneet jäsenyysaikana suhteellisen korkeina. Alkuvuosina maksettiin vientitukea viljasta tehdystä alkoholista. Tästä syystä tutkittavaksi tuli runsaasti oluita ja muita alkoholijuomia.

Viljan ja lihan tuet ovat pudonneet vähitellen lähes nollaan, jonka takia ja liha- ja viljanäytteet ovat käyneet harvinaisuuksiksi. Samoin sokerin tukitasojen lasku on vähentänyt suklaa- ja karamellinäytteiden määrää. Suomesta viedään säännöllisesti valkoista sokeria ja sakkaroosista valmistettavaa fruktoosia. Laboratorio tutkii niiden puhtausasteen ja tarkastaa tukikoodit. Vientituen muiden edellytysten lisäksi tarkastetaan kaikkien näytteiden laatu.

Vientitukea vain hyvälaatuisista tuotteista

Maataloustukiin liittyvien näytteiden määrä oli suurimmillaan 1998, jolloin tutkittiin yli 3000 näytettä. Viime vuosina määrä on pysytellyt noin 1200:ssa. Myös uusien maiden liittyminen Euroopan kotimarkkinoihin on vähentänyt näytemääriä. Tullilaboratoriossa on tutkittu yli 50:een eri maahan vietäviä tuotteita.Tärkein vientimaa on Venäjä. Tullilaboratorion vientitukitavaroista havaitsemista virheistä raportoidaan EU:n komissiolle.

Virheprosentti on välillä 5-10. Suoranaisia petoksia ei ole havaittu; tarkastukset ehkäisevät niitä tehokkaasti. Suurimmat virheet ovat olleet laadullisia, esimerkiksi roskaista maitojauhetta ja Listeriabakteeria sisältävää voita. Vientitukea maksetaan vain hyvälaatuisista tavaroista.”
Suomesta on siis yritetty viedä epäkurantteja ja suorastaan hengenvaarallisesti saastuneita elintarvike-eriä Venäjälle. Kertomuksesta ei käy ilmi, milloin, keneltä ja mistä ne ovat peräisin. Nehän voisivat olla EU-alueelta tulleita, Suomen kautta Venäjälle kuljetettavaksi tarkoitettuja eriä, joille sitten on tehty rajatarkastus Suomessa.

Se ei ole kuitenkaan todennäköistä, sillä Suomi itse on ollut kaiken aikaan EU-maiden suurin maitotuotteiden Venäjän-viejä ja samalla EU-alueen ylituotannon dumppaamiseen tarkoitettujen maitotuotteiden interventiotukien saaja. Suomi ei myöskään näyttäisi olevan paras kuljetusreitti muulta EU-alueelta Venäjälle vietäville maitotuotteille. Lisäksi Tullilaboratorion kertomuksen sanamuoto viittaa ihan kotoiseen toimintaan.

Miksi tällainen haloo? Kotimainen ruoka ei olekaan kenties niin puhdasta kuin on kerrottu. Ja lisäksi suuremman vahingon sattuessa sitä vielä vähemmän puhdas on voitu yrittää dumpata ulos välinpitämättömästi järkyttävin riskein: listeriaan, jota Tullilaboratorion haaviin jääneissä maitotuote-erissä on ollut, kuolee moni:
"Raskaana oleville L. monocytogenes -bakteeri aiheuttaa yleensä flunssan kaltaisia oireita. Vakavimmat seuraukset ovat keskenmeno tai vastasyntyneen aivokalvontulehdus. Kuolleisuus listerioosiin on 20-40%. Riskiryhmään arvioidaan kuuluvan 20-30% väestöstä."
Lähde edelliseen on tässä.

(Linkki Tullilaboratorin vuosikertomukseen 2006 ei enää toimi. Vuosikertomuksen pdf-version voi tarvittaessa pyytää tämän blogin ylläpitäjältä.)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

ensinnäkin hyvät lähteet.

"Kotimainen ruoka ei olekaan kenties niin puhdasta kuin on kerrottu."

Lähteesi vain kertoo aivan toista, mutta mitäpäs siitä, sillä olisi aivan uutta jos olisit lähdettäsi tulkinnut siten mitä se kertoo.

Usein vain on niin että käsien pesu riittää, et ilmeisesti uskalla mennä ulos tai ainakaan koskea paljaaseen maahan sillä siellä listeria on erittäin yleistä.

Kuka sanoo ettei listeria ole ollut tuossa säkissä jo valmiiksi tai sitä että saastuminen on tapahtunut työntekijän tekemän virheen vuoksi, ei kukaan. Sillä kuka uskoo että maitojauheen roskaisuus johtuu tilalta noudetusta maidosta.

Se minkä laatuista maito on tilan tankissa kertoo missä mennään, kaikki sen jälkeen tapahtuva on jo muiden käsissä kuin maidontuottajan, tosin tuota on joidenkin tosi vaikea käsittää